page-cover

Girişimci Buluşmalarının Aralık Ayı Konuğu ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca oldu

Girişimcilik Buluşmaları 28.04.2020

Girişimci İşadamları Vakfı'nın (GİV) her ay düzenlediği Girişimci Buluşmalarının Aralık ayı konuğu Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca oldu. 

 
GİV’in de merkezi olan Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleşen programda Mustafa Koca “İşadamlarının Sivil Toplum Sorumluluğu ve Girişimcilik' başlığında bir konuşma yaptı.
 
2001 krizi ile 2005 arasında ülkenin ciddi bir yapılanma geçirdiğini söyleyen Mustafa Koca 2005’ten 2013’e gelindiğinde makro yapıyı okuyabilenlerin ayakta kalmayı başardığını belirtti.  İnsanın ideallerine hizmet edebilmesi için,  önce karnının doyması gerektiğini daha sonra kültür edinebileceğini belirten Mustafa Koca, ASKON olarak bu farkındalıklarını 1998’te ortaya koyduklarını söyledi. İnsanın hayatta ya Allah rızası için ya da şeytanın rızası için çalıştığını söyleyen Mustafa Koca sözlerine şöyle devam etti; “Biz siyaset yaparken de sivil toplumculuk yaparken de Allah’ın rızasını gözettik. Teşkilatlı bir işadamları örgütü gerçekten Allah rızası için çalıştığı zaman otomatikman doğal bir lobicilik faaliyeti ortaya çıkıyor. İnsanı satın alabilirsiniz ama paranın satın alamayacağı tek şey var, o da itibardır. Onu sadece karşınızdaki size verebilir.”
 
 
 
“SON YAŞANAN OLAYLAR İKİNCİ GEZİ PARKI OLAYIDIR”
 
     Son dönemde yaşanan olaylara da değinen Mustafa Koca, Türkiye’de şuanda yaşanan olayların ikinci bir gezi parkı olayı olduğunu, bunu inanarak söylediğini belirtti. “Eğer siz füze teklifini Batı’dan değil de Çin’den alıyorsanız, petrol konusunda birilerinin istediği gibi davranmıyorsanız, özetle bağımsızlığınızı kazanmaya çalışıyorsanız sizin başınızda boza pişirirler, bu da normaldir. Onlar ambargoyu delmek için her şeyi yaparken, biz ihracatımıza sınıf atlatmak istediğimizde başımızda boza pişiriyorlar.” dedi.
 
 
 
“ SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİYLE HAREKET EDİYORUZ”
 
      “Bugün Somali için yardımı anında toplayıp gönderebiliyorsak bunun sebebi örgütlü bir yapı olmamızdır” diyen Koca, Türkiye’de ve Dünya’da yaşanan olaylar karşısında sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini belirtti. Mustafa Koca, “Danimarka’da karikatür krizi çıktığında gösterdiğimiz tavır yüzünden bize ‘size ne’ diyenler oldu. Biz de o peygamber bizim, o hakaretler bize yapılıyor, kanımıza dokunuyor dedik. Bu hakaretlere karşı o gün Abdi İpekçi’yi doldurduğumuzda bize ‘siz çılgınsınız’ dediler. Siyaseti, basını, sivil toplumu peygamber sevgisine davet ettik, bunu örgütlü toplumla başardık.” dedi.
 
  
“E-MUHTIRA’YA ERTESİ GÜN CEVAP VERDİK”
 
E-muhtıra karşısında da, ertesi gün satır satır Genel Kurmaya cevap veren bir bildiri hazırladıklarını belirten Mustafa Koca, bunu bir sosyal sorumluluk bilinciyle yaptıklarını söyledi. “İnsanın kendi sermayesinde haram fazlaysa helal çıkar, helal fazlaysa haram çıkar.” diyen ASKON Genel Başkanı, “Biz dün de yeşil sermaye olmadık, bugün de değiliz, yarın da olmayacağız.” İfadelerini kullandı. 
 
  
“ZOR GÜNLER İÇİN VARIZ”
 
Gezi Parkı olaylarıyla ilgili 14 Haziran’da “Gezi masumiyetini kaybetti” diyerek tüm gazetelere ilan verdiklerini söyleyen Mustafa Koca, “Bunu birileri aferin desin diye değil gerçekten inandığımız için yaptık. Biz böyle zor günler için varız, bu vakıf medeniyetinin ürünü olduğumuzdandır.” dedi. 
 
  
FAİZSİZ BİR EKONOMİ MODELİMİZ YOK
 
“Müslümanlar olarak, liberal kapitalist ekonomi karşısında faizsiz bir ekonomi modelimiz yok, asıl mesele budur.” diyen Mustafa Koca, “Keynes 1929 buhranında üretimi arttırmak için faizsiz para vermeliyiz dedi, ama kimse dinlemedi. O günden bugüne neredeyse her 2 buçuk yılda bir gerçekleşen krizde liberal kapitalist ekonomi kendi yeniledi.” değerlendirmesinde bulundu.
 
 
 
BİRBİRİMİZE GİRMEDEN BU SÜRECİ ATLATMALIYIZ
 
Önümüzdeki 2 yılda Türkiye’de 3 seçim yapılacağını hatırlatan Mustafa Koca, “Müslümanlar olarak birbirimize girmeden, elin ekmeğine yap sürmeden bu seçimleri atlatırsak, ideallerimize daha hızlı ulaşırız.” dedi.
 
            Konuşmanın ardından, GİV Başkanı Mehmet Koç, konuşmasından dolayı TUSKON Genel Başkanı Mustafa Koca’ya teşekkür plaketi takdim etti. Program hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.