page-cover

“AR-GE ÇALIŞMALARI YAPMADAN İLERLEMEK MÜMKÜN OLMAZ”

Girişimcilik Buluşmaları 17.07.2020

14 Temmuz 2020 Salı günü 21.00'de vakfımızın sosyal medya hesapları ve You Tube kanalından canlı olarak yayınlanan programda konuşan Ömer Doğan; “Ekonomik Dalgalanmalarda AR-GE Yeteneğinin Önemi” başlıklı konuşmasında, bugün bulunduğu nokta ve faaliyetleriyle DESİ Alarm başarısının arkasındaki sebepler üzerinden girişimcilere çarpıcı örnekler verdi. 

AR-GE faaliyetlerine yoğunlaşmak suretiyle son 8 yılda ihracat yapmaya ağırlık verdiklerini belirten Ömer Doğan, özellikle teknoloji firmalarının AR- GE faaliyetlerine gereken önemi vermeden ilerlemesinin mümkün olmadığını söyledi. Doğan; “Hiç tanıtım yapmadığımız halde döviz dalgalanmalarının olduğu, işlerin daraldığı, durgunlaştığı kriz dönemi bize birçok güzel imkânlar sağladı. 90’lı yıllarda en büyük rakibimiz İtalyanlardı. Onlarla rekabet kolaydı çünkü ürünleri çok pahalı satıyorlardı. Fakat 2000’li yıllarda en büyük rakibimiz bu sefer Çin oldu. Ürünlerini bizden yüzde 20 daha ucuza satıyorlardı. Bu sebeple onlarla rekabet daha zor oldu. Bizim temel stratejimiz; ürünlerimizin Çin ürünlerine benzememesi ve tamamen yerli tüketiciye uygun şekilde üretilmesi. Oto ve işyeri alarm sistemleri ve kilit sistemlerimiz Çin ürünlerinden tamamen farklı… 

Bugün yıllar sonra bile oto alarm sistemleri üretiyoruz ama bizimle beraber bu faaliyete başlayan birçok firma oto alarm sistemleri üretimine son verdi. Parmak izi tanıma sistemlerinde Türkiye satışımızın 4-5 katını Avrupa’ya gerçekleştirdik. Bu sene beklentilerimiz daha fazlaydı ama pandemi süreci buna engel oldu. İlk büyük satışımız 2008 yılında Azerbaycan’a oldu. Savunma Sanayiinde ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80’ini ihraç ettik. (DESİ Alarm vesilesiyle) kamunun yerli üretime bakış açısı (olumlu yönde) değişti.” Dedi. 

Başarılı bir girişimci olmayı hedefleyen genç girişimcilere de tavsiyelerde bulunan Doğan; genç girişimcilere okul eğitimi devam ederken firmalarla iletişim halinde olmalarını, belirli bir süre için de olsa AR-GE çalışmaları yapan bir firmada kendilerini eğitmelerini ve mentorluk desteği almalarını tavsiye etti.  

Ömer Doğan “Geçmiş dönemlerde meslek; çırak, kalfa, usta ilişkisi içerisinde ilerlerdi. Mühendislik de girişimcilik de böyledir. İyi bir mühendis veya girişimci olmak isteyen biri, iyi bir mühendis ve girişimcinin yanında belirli bir süre bulunmalı, kendisini geliştirmelidir” dedi. DESİ Alarm’ın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye’nin 625’nci AR-GE merkezi olarak tanındığını, devletin bu kapsamda sağladığı bütün teşvikleri almaya hak kazandığını sözlerine ekleyen Ömer Doğan, bu çerçevede 12 incelemeli patent ve faydalı model, 7 endüstriyel tasarım ve 20 marka tescili gerçekleştirildiğini ifade etti.

Canlı yayını takip eden katılımcılardan gelen sorulara da cevap veren Ömer Doğan, GİV Girişimci Buluşmaları programını düzenleyen Girişimci İşadamları Vakfımıza ve programı izleyen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. 

GİV Girişimci Buluşmaları Ömer Doğan Programımıza katılamayanlar aşağıdaki linkten programımızı tekrar izleyebilirler.

https://www.youtube.com/user/givorgtr

Girişimci İşadamları Vakfı olarak tüm çalışmalarımızda yer almak veya çalışmalarımızdan azami derecede faydalanmak için vakfımıza üye olabilirsiniz. Düzenlediğimiz tüm etkinlik ve eğitimleri, çalışmalarımızı aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz;

İrtibat: 0 212 4186018

Facebook Sayfamız: www.facebook.com/givorgtr 

Twitter Hesabımız: www.twitter.com/givorgtr 

Linkedin Profilimiz: http://tr.linkedin.com/in/givorgtr 

Youtube Kanalımız: www.youtube.com/user/givorgtr 

Saygılarımızla,

 

Girişimci İş Adamları Vakfı