Prof. Dr. Serdar Durmuşoğlu “GİV Yakın Plan Tekno Girişim” konuğumuz oldu
Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen Yakın Plan Tekno Girişim Buluşması’nın konuğu Prof. Dr. Serdar S. Durmuşoğlu oldu. Dünyanın önde gelen şirketlerinin inovasyon girişimlerinin çarpıcı örneklerle anlatıldığı buluşma Bahariye Mevlevihanesi’ndeki vakıf merkezinde geniş katılımla gerçekleşti.
Girişimci İşadamları Vakfı (GİV), ülkelerin ekonomik büyümeleri için önemli role sahip olan girişimciliğin Türkiye’de desteklenmesi, özendirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalarına devam ediyor. Alanında uzman isimleri her ay farklı buluşmalarla konuk eden GİV’in Yakın Plan Tekno Girişim Buluşması’nda, ürün geliştirme ve inovasyon konusunda uzman isimlerden Prof. Dr. Serdar S. Durmuşoğlu tecrübelerini paylaştı. Buluşmaya Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç, yönetim kurulu üyeleri, GİV üyeleri, girişimci iş adamları, yatırımcılar, akademisyenler ve gençler katıldı.
Ürün geliştirme ve inovasyon konusundaki bilgi birikimini dünyanın önde gelen şirketlerinden örneklerle aktaran Durmuşoğlu, rekabete ayak uydurmak için yeni ürün geliştirmenin çok önemli olduğunu, ortaya çıkan ürün eksik ya da sorunlu olsa bile sürekli geliştirerek, yenileyerek ve değiştirerek başarıya ulaşılabileceğini vurguladı. Alınan patent sayısının ülkelerin ve şirketlerin ne kadar yenilikçi oldukları konusunda önemli bir gösterge olduğuna dikkat çeken Durmuşoğlu, bu anlamda ABD, Çin, Japonya, Kore ve Avrupa’dan birkaç ülkenin sürekli yarış halinde olduğunu söyledi. 5G yarışında ABD’nin kaybettiğini ifade eden Durmuşoğlu, “ABD’deki şirketler o dönem yapamadıklarını ve Ar-Ge’yi durdurmak istediklerini konuşurken, Huawei ben yaptım dedi. Avrupa’daki birçok ülke 5G ihalelerini Huawei’ye verdi. Çin eskiden kalitesiz ürünlerin olduğu bir ülke algısına sahipken, bugün hem inovasyon hem de kalite anlamında oldukça ileri bir ülke” dedi.
Başarılı şirketlerin aslında başka şirketlerden öğrenerek başarılarını sürdürdüğünü belirten Durmuşoğlu, “Çok az şirket her şeyi saklayıp kendi başına yapmaya çalışıyor. Başarılı olan şirketlerin büyük çoğunluğu diğer şirketlerle beraber çalışıyor. Sizin çalışanlarınız onlardan öğreniyor, siz onlara bir şey öğretiyorsunuz, fikir alışverişi yapıyorsunuz. Burada kopyalamaktan bahsetmiyoruz. Uygulamaları şirket gereksinimlerine göre şekillendiren, yılmadan processlerini iyileştirmeye çalışan şirketler başarıya ulaşıyor. Rakiplerden sıyrılmak için elinizdekini sürekli iyileştirmeniz gerekiyor. Eğer sunulan her ürün başarılıysa da risk alınmıyordur. Risk almaktan korkulmamalı” diye konuştu.
İnovasyon konusunda üst yönetimin desteğinin de önemine dikkat çeken Prof. Dr. Durmuşoğlu, “Başarılı şirketlere baktığınızda inovasyon kültürünü oluşturmuş, yeni ürün geliştirme konusunu DNA’larına kazımışlar. Bu kültürü oluşturmak için neler yapıyorlar diye baktığımızda yeni fikirler için şirket içi yarışmalar, iş geliştirme için grupları, üniversite öğrencileriyle fikir alışverişi gibi birçok örnek çıkıyor karşımıza. Her ürünün başarılı olmayacağını da kabullenmek gerekiyor. Eğer bir yönetici başarısız ürün için çalışanı cezalandırıyorsa, çalışanlar yeni bir ürün konusunda süreci yavaşlatır ya da uzatır. Burada önemli olan başarısız ürünü doğru analiz ederek bunları tekrarlamamak ve daha iyisini yapmak” dedi.
Katılımcılardan gelen soruları cevaplayan Durmuşoğlu, programı organize eden GİV Yönetimine ve katılımcılara teşekkür etti. Plaket takdimi sonrası toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle program sona erdi.
Prof. Dr. Serdar S. Durmuşoğlu Kimdir?
Doktora derecesini Michigan Eyalet Üniversitesi’nden pazarlama alanında almıştır. Ayrıca Purdue Üniversitesi’nden MBA derecesine (finans ve pazarlama uzmanlıkları) ve Boğaziçi Üniversitesi’nden matematik alanında lisans derecesine sahiptir. Prof. Durmuşoğlu Amerika Birleşik Devletleri’nde akademide toplam on beş yıl çalıştıktan sonra, dört yılı aşkın süredir Doğu Asya’da, özellikle hem Tayland’da hem de Çin’de üniversitelerde çeşitli pozisyonlarda çalışmıştır. Son olarak Çin’in Nanjing şehrinde Nanjing Tech Üniversitesi Pujiang Enstitüsü’nde Avusturyalı Modül Üniversitesi’nin Çin-Avusturya Çift Diploma Programında dekanlık yapmıştır. Prof. Durmuşoğlu’nun çalışmaları The Journal of Product and Innovation Management, Industrial Marketing Management ve R&D Management gibi alanının en önde gelen dergilerinde yayınlanmıştır. Makalelerinin yanı sıra Prof. Dr. Durmuşoğlu bu yayınların bazılarının kurullarında da yer almaktadır. Aynı zamanda global bir dernek olan Product Development Management Association’ın (PDMA) çeşitli yapılarında katkılarda bulunmaktadır. Son olarak, PDMA’nın otuz beş yıldır vermekte olduğu, global bir ödül olan, Üstün Kurumsal Yenilikçi Ödülü (Outstanding Innovator Award) Komitesi’nde jüri üyeliğini beş yılı aşkın süredir yapmaktadır. Prof. Dr. Durmuşoğlu, New Product Development Essentials: Tools for Open Innovation adlı kitabın da editörüdür. En son kitabı, Nisan 2022’de çıkmış olan Chinese Innovation and Branding Leaps’tir.