page-cover

COVİD19 İLE MÜCADELEDE TARIMSAL ÜRETİM TEDBİRLERİ HAKKINDA

Haber 27.04.2020

COVİD-19 İLE MÜCADELE KAPSAMINDA TARIMSAL ÜRETİM TEDBİRLERİ HAKKINDA

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) olarak Covid-19 salgınının durdurulması için yapılan mücadeleyi destekliyor ve bu konuda çalışan herkese teşekkür ediyoruz. Salgın ile mücadele ederken tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin devam etmesi ve alınan her türlü tedbir ve yasaklarda gıda üretimi devamlılığının hassasiyetle gözetilmesi sağlanmalıdır.

Mart ve nisan aylarının, yaz aylarında hasat edilen ve yıllık talepleri karşılayan sebze ve meyvelerin ekim zamanı olması sebebiyle, bazı bölgelerde ekim işlemleri yapılmış bazı bölgelerde ise yapılması gerekmektedir. Ekim/dikim yapılması gereken bölgelerde içinde bulunduğumuz malum sebeplerden dolayı aksaklıklar yaşanmaktadır. Covid-19 ile mücadele içinde bulunduğumuz şu günlerde ekim işinin hasat işlemine nispeten daha kolay ve süreçten daha az etkilenecek bir iş olduğunu belirtmekte fayda var. Fakat hasat için gerekli işgücü ise hasat öncesi hazırlıklar için gerekli işgücünün en az 10 katı olacaktır. Alınan son kararla 18 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağının tarımsal ekim döneminde sebep olacağı zararın da en az 10 katını hasat zamanında vereceği muhakkaktır.

Mayıs ayı itibariyle başlaması gereken yoğun hasat faaliyetleri için gerekli büyük işgücünün organizasyonu konusunda mevcut şartlar sebebiyle büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Bu noktada da devletimizin üreticiye destek olması gerekmektedir.Tarım arazilerinde çalışırken sosyal mesafe kurallarına uymak kolaydır. Hatta birçok durumda işin doğası buna imkân sağlar. Yine de insanlar toplu bir şekilde çalışma veya seyahat etmekten çekinebilirler. Bu sebeple işçi bulmak tarım sektörü için çok daha zor hale gelecektir. Bu sürecin devlet kontrolü ve desteğinde olması ve gerekli tedbirlerin yetkili makamlarca alınması, insanların tedirginliklerini azaltacaktır.

Devletimizin üreticiye destek olabileceği hususları şöyle sıralayabiliriz:

       Pandemi sürecinde işsiz kalanlar İŞKUR şubeleri tarafından tarım işçisi ihtiyacı duyulan bölgelere yönlendirilmelidirler.

       18 yaş altındaki kişiler için uygulanan sokağa çıkma yasağında çalışanlar ile zaruri bir sebep olmadan sokağa çıkanlar arasında bir ayırım yapılmalıdır.

       Mevsimlik işçilerin şehirlerarası ulaşım hareketlerine kolaylık sağlanmalıdır.

       Tarım işçileri yaşadıkları ve çalışmaya geldikleri yerlere ulaştıklarında gerekli sağlık kontrollerinden geçirilmelidir.

      Geçmiş yıllarda işçilerin barınması için il özel idareleri tarafından çadır temin edilmekte idi. Bu imkân mevcut şartların gereğine uygun şekilde tekrar sağlanmalıdır.

     Üreticilerin kendi bölgelerinden getirteceği işçiler için günlük servis organizasyonunda önemli zorluklar olacaktır. Sosyal mesafe kuralları gereği mevcut ihtiyacın en az 2-3 katı servis aracı gerekliliği ve bu araçların temini konusunda desteğe ihtiyaç olacaktır. Azalan toplu taşıma ihtiyaçları sonucu boşa çıkan belediye otobüsleri bu ihtiyacın karşılanmasına yardımcı olabilir.

     Servis araçlarının ve bu araçlara binen işçilerin düzenli olarak dezenfekte edilebileceği bir organizasyon yapılmalı, üreticilerin işletmelerindeki giriş çıkış kapıları, ofis ve yemekhane ortamları gibi kapalı alanların da dezenfekte edilmesine destek olunmalıdır.

      Üreticiler de arazideki çalışma şartlarında sosyal mesafe kurallarını gözetmelidirler.

     Tarım sigortası kapsamına salgın hastalık, işçilik zaafiyetlerinden kaynaklı verim ve gelir kayıplarının eklenmesi sağlanmalıdır. Henüz vakit varken bu konu için bir teminat opsiyonu açılabilir ve bunun için gerekirse prim ödenmesi de söz konusu olabilir.